Centrală de Cogenerare de 49,6MW

CENTRALA DE COGENERARE DE 49,6MW

Cea mai mare centrală de cogenerare de înaltă eficiență construită în România în ultimii 11 ani urmează să fie dată în folosință în această vară pe platforma Chimcomplex de la Rm. Vâlcea.

Regenerarea platformei industriale Chimcomplex continuă cu un element indispensabil – o nouă centrală de cogenerare, pe care îl putem transmite în condiții bune copiilor și nepoților noștri. Acesta este un alt pas firesc pentru un nou viitor sustenabil al Chimcomplex.

O platformă chimică performantă are nevoie de multă expertiză și energie. Dacă pe partea de expertiză avem tot ce ne trebuie, în ceea ce privește energia, am decis să construim în interiorul platformei o centrală de cogenerare care să ne ofere energie sustenabilă pentru toate secțiile.

Prima etapă a centralei de cogenerare de la Rm. Vâlcea a fost finalizată într-un timp record de un an jumătate, față de media națională de 4 ani jumătate.

Două grupuri de cogenerare cu turbine cu gaze 2 x PGM130 sunt deja complet funcționale și integrate în SEN, cu o capacitate de 33 MW. Asta înseamnă 60% din necesarul pe care îl are astăzi întreaga platformă, însă avem în plan ca până în 2024 să generăm până la 85 de MW, urmând ca surplusul de energie să se transfere către oraș.

Suntem în plin proces de instalare a celui de-al treilea grup de cogenerare de 16.6 Mw, lucru ce va crește capacitatea noastră energetică la un total de 49.6 MWh, ce poate fi folosită de întreaga platformă industrială Chimcomplex.

✅ Ingineria tehnologică și de detaliu a atins un progres de 100%.
✅ Furnizarea echipamentelor a fost finalizată cu succes, atingând un progres de 100%!
✅ În ceea ce privește lucrările de construcții-montaj, suntem aproape de linia de finish, cu un progres de aproximativ 96%.
✅ Pe scurt, progresul general al proiectului este la peste 98%!

Noua noastră centrală de cogenerare de la Rm. Vâlcea va produce o cantitate de energie suficientă pentru consumul energetic al unei populații de peste 500.000 de locuitori.
Pentru a vă face o idee mai clară, acest consum energetic este comparabil cu nevoile de electricitate ale orașelor Rm Vâlcea, Buzău, Pitești, Focșani și Slatina.

Această nouă componentă a sistemului nu doar că ne va asigura necesarul de energie în timp ce va reduce emisiile de CO2 cu peste 80.000 de tone pe an în prima etapă, ci ne va ajuta să fim și mai competitivi din punct de vedere economic pe o piață europeană din ce în ce mai dinamică. Centrala de cogenerare de înaltă eficiență va avea și un randament energetic global de peste 90,5%.
Energia de înaltă eficiență asigură competitivitatea produselor cu valoare adăugată mare, din categoria polioli-polieterilor.

Această realizare nu ar fi fost posibilă fără eforturile și expertiza întregii echipe Chimcomplex și a partenerilor noștri. Suntem mândri de fiecare membru implicat și dorim să le mulțumim pentru contribuția lor de neînlocuit!