Chimcomplex

Principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune

DĂM VALOARE RESURSELOR NAȚIONALE

Suntem o companie strategică pentru economia românească, care dă valoare resurselor de sare, calcar, var, sodă calcinată, gaze naturale, produse petrochimice. Suntem specializați în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli.

SUNTEM PARTE A PROGRESULUI

Suntem o companie chimică privată, cu peste 60 de ani de experiență, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. Investim continuu în noi tehnologii pentru a crește eficiența, menținând în același timp în centrul strategiei noastre atenția pentru protecția mediului și sustenabilitate.

OFERIM EXPERTIZĂ ȘI GARANȚIA CALITĂȚII

Suntem o companie cu un nivel ridicat de know-how tehnic și de forță de muncă specializată, care se angajează în proiecte pe termen lung. Garantăm rezultate pentru clienții noștri prin valorificarea experienței noastre îndelungate, a calității produselor și a capacității ridicate de inovare.

SUNTEM CEL MAI MARE EXPORTATOR CU CAPITAL PRIVAT ROMÂNESC

Producem și comercializăm substanțe chimice anorganice și organice.
Ca o “industrie a industriilor” ajutăm industriile din aval și lanțurile valorice să-și atingă obiectivele.
Suntem parte a progresului, producem în mod sustenabil materialele de care societatea are nevoie.

Viziune globală

Colectăm informații, cercetăm și analizăm evoluțiile industriei chimice din întreaga lume.

Misiune

Misiunea noastră este să construim o companie chimică regională puternică, integrată, care să ofere produse vitale pentru creșterea calității vieții. Activitatea ne este ghidată de o serie de principii esențiale pentru a asigura o creștere sustenabilă cu impact pozitiv.

Preocupare pentru eficiență

Suntem încrezători în viitorul nostru și continuăm să facem investiții semnificative pentru a ne susține planurile pe termen lung.

Investiții în dezvoltare

Investim în cercetarea teoretică pentru dezvoltarea unor procese și produse fundamental noi, care pot îmbunătăți competitivitatea companiei pe piață, pe termen lung.

Garantăm rezultate pentru clienții noștri

Devino partener Chimcomplex
Contactează-ne Produse

Valorile noastre

LOIALITATE

ONESTITATE

ÎNCREDERE ȘI ETICĂ

SIGURANȚĂ

INTEGRITATE

RESPONSABILITATE

ISTORIC

1954

CHIMCOMPLEX a fost înființată la Borzești, Onești, județul Bacău.

1966-1970

La Râmnicu Vâlcea este înființată în 1966 SC OLTCHIM SA sub denumirea de Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea.

În cele două platforme industriale au fost puse în funcțiune instalațiile de produse clorosodice, oxo alcooli, clorură de vinil, policlorură de vinil și HCH lindan, toate bazate pe licențe străine.

1971-1980

La Oltchim a avut loc dezvoltarea profilului de producție din prima etapă cu noi capacități de producție și diversificarea gamei de produse, prin fabricarea de solvenți clorurați, propilenoxid, propilenglicoli, polieteri polioli, fosgen;

1981-1990

La Oltchim s-au pus în funcțiune noi capacitați de intermediari organici (amine, cloroformiați) și o gamă variată de pesticide;

1990

Combinatul Chimic Borzești a fost organizat ca societate pe acțiuni. De la înființare, au avut loc investiții succesive în producție: electroliză, cloruri anorganice, solvenți, PVC, alchilamine, pesticide.

1991

Chimcomplex intră în Registrul Comerțului ca societate pe acțiuni, cu capital majoritar de stat.

1991-1999

Gama produselor a fost diversificată pe ambele platforme, fiind dezvoltate peste 40 de produse de bază în peste 78 de sortimente, astfel producându-se PVC, polioli-polieteri, plastifianți, formule de pesticide și prelucrarea materialelor plastice.
În 1997 Oltchim este cotată pe piaţa de capital la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti.

2000-2003

Au însemnat îndeplinirea unor obiective strategice pentru dezvoltarea Oltchim: modernizări (instalația de oxo-alcooli, electroliza cu membrană schimbătoare de ioni), punere în funcțiune de noi instalații (soda caustică fulgi și perle, anhidrida ftalică, dioctilftalat, demineralizare apă, incinerare reziduuri clorurate) și extinderi de capacități la instalațiile existente (propenoxid, polioli flexibili, PVC).

2003

Compania a fost privatizată de antreprenorul Ștefan Vuza.

2004-2011

La Oltchim s-au efectuat modernizări și extinderi de capacitate la instalațiile tehnologice existente: propenoxid, polioli-polieteri, PVC și s-a pus în funcțiune o instalație nouă de incinerare rezidii precum și o instalație de var industrial. În anul 2010 cifra de afaceri scade pe fondul lipsei etilenei – materia primă principală utilizată în procesul de producție.

2013

Oltchim intră în insolvență.

2018

În luna decembrie, Chimcomplex a finalizat achiziția principalelor active ale Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Prin achiziționarea acestor active, Chimcomplex și-a consolidat poziția de producător de produse chimice în Europa.

2019-2020

Chimcomplex și-a atins toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. Am întreprins acțiuni decisive și am demonstrat multă rezistență în timpul crizei COVID-19.

În același timp ne-am concentrat atenția pe încurajarea angajaților, focus pe nevoile clienților și sprijin pentru comunitățile noastre. Am închis anul, cu un bilanț mai puternic, gata să ne accelereze strategia și să realizăm planurile îndrăznețe de viitor.

2021

Chimcomplex a achiziționat o parte din activele CET Govora.

2022 – Prezent

Chimcomplex și-a consolidat portofoliul de servicii prin achiziția Sistemplast S.A. Râmnicu Vâlcea, companie localizată pe platforma Oltchim, specializată în furnizarea de soluții integrate de mecanică, proiectare, construcție, verificare și monitorizare lucrări industriale.

2022

Chimcomplex este o companie consolidată, stabilă, cu potențial major de creștere și cu o valoare de piață de peste 1,6 miliarde de EURO luând în considerare multiplii de EBITDA din industria chimică.

Guvernanță Corporativă

Compania aplică un cod de guvernanță corporativă în conformitate cu prevederile Codului Comercial Român și ca parte a includerii acțiunilor sale la Bursa de Valori București.

Consiliul de Administrație este responsabil pentru stabilirea strategiei companiei și supravegherea implementării acesteia.

Principalele sale responsabilități includ aprobarea situațiilor financiare, numirea președintelui și elaborarea ordinii de zi a Adunării Anuale a Acționarilor.

Consiliul de Administrație este format din 7 directori.

Politicile de guvernanță corporativă urmăresc să asigure: crearea transparentă și durabilă de valoare prin delimitarea clară a responsabilităților, a proceselor de gestionare și a monitorizării continue a performanței și eficienței consiliului de administrație, a procesului decizional adecvat referitor la politica principiilor și a controalelor.

Comitetul executiv

La un an de la achiziționarea activelor Oltchim, Chimcomplex a numit o nouă echipă executivă, consolidând astfel structura de management a companiei. Noua echipă executivă are rolul de a implementa strategia de dezvoltare a companiei.

Consiliul de Administrație

Management Executiv

Ștefan Vuza
CEO Chimcomplex

Antreprenor și acționar majoritar al Chimcomplex de la privatizarea acesteia în 2003, dl. Ștefan Vuza și-a înființat propria companie în urmă cu 28 de ani și a continuat să dezvolte afaceri de succes în România. Este cel mai performant industriaș din România și o definiție a perseverenței, pasiunii și muncii asidue.

Dumitru Coman
Director General Adjunct

Este parte a echipei Chimcomplex de 30 de ani. A fost promovat din funcția de Director General și Tehnic pe care deținut-o timp de 26 de ani.

Cosmin Baiu
Director General Adjunct

Director General Adjunct al Chimcomplex din septembrie 2022. Autor și bancher senior cu peste 20 de ani de experiență în finanțe atât în ​​companii publice, cât și de stat. A deținut diverse poziții de conducere în cadrul Grupului Société Générale.

Veronica Preoteasa
CCO Chimcomplex

Cu o experiență de peste 37 de ani în industria chimică, din care 19 ani în poziții de management, 10 ani de consultanță în domeniul poliuretanilor.

Dan Moldovan
Director Comercial Adjunct

A deținut funcția de Director Comercial Adjunct al Chimcomplex timp de 3 ani. Timp de 15 ani a ocupat diferite funcții de conducere în Oltchim.

Nicolae Stanciugel
CFO Chimcomplex – interimar





Platforma Onești

Instalația de Electroliză – capacitate 120.000 t
Instalația de Sodă Caustică Solidă – capacitate 21.000 t
Instalația de Clorură lichidă – capacitate 106.800 t
Instalația de Acid Clorhidic – capacitate 120.000 t
Instalația de Clorură Ferică – capacitate 10.000 t
Instalația de Alchilamine – capacitate 7.300 t
Instalația de Clorură de Var – capacitate 5.800 t
Instalația de Clorură de Calciu – capacitate 37.500 t

Platforma Râmnicu Vâlcea

Instalația de electroliză – capacitate 120.000 t
Instalația de Sodă Caustică – capacitate 150.000 t
Instalația de Oxo-Alcooli – capacitate 52.000 t
Instalația de Acid Clorhidic – capacitate 51.600 t
Instalația de Oxid de Propilenă – capacitate 90.000 t
Instalația de Polioli Flexibili – capacitate 75.000 t
Instalația de Polioli Rigizi – capacitate 20.000 t
Instalația de Polioli Grefați – capacitate 7.500 t