Înfiinţarea unei unităţi noi sustenabile de producţie

Înfiinţarea unei unităţi noi sustenabile de producţie de rășini epoxidice pe bază de sinteză epiclorhidrină la Chimcomplex S.A Borzești

Despre Proiect

Chimcomplex a semnat acordul de finanțare cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru dezvoltarea proiectului prin intermediul Schemei de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare instituită prin HG 959/2023.

Valoarea totală a investiției este de 490.252.804 lei cu TVA, iar valoarea ajutorului de stat alocat este de 195.145.698 lei.

Unitatea de producșie are ca obiectiv principal asigurarea independenţei totale a României de importurile de chimicale prin fabricarea locală a răşinilor epoxidice. “Prin această iniţiativă, ne propunem să reducem la zero importurile de răşini şi epiclohidrină, contribuind semnificativ la securitatea şi autonomia ţării noastre în acest domeniu. Proiectul va asigura perspectiva continuării dezvoltării şi de alte fabricaţii şi integrări de procese tehnologice în amonte şi în aval, încadrându-se perfect în strategiile de dezvoltare integrată a platformei industriale de la Oneşti. De asemenea, va facilita integrarea hidrogenului verde şi a energiei de înaltă eficienţă produse la Oneşti” a declarat Ștefan Vuza, Președintele Chimcomplex.

Cu proiectul propus de fabricare a răşinilor epoxidice se are în vedere o abordare circulară cu un portofoliu de tehnologii care acoperă toate aceste aspecte specifice într-un singur lanţ tehnologic. Pornind de la rafinarea glicerinei brute pentru producerea de glicerină de înaltă calitate, producţia de epiclohidrină bazată pe glicerină şi producţia de răşini epoxidice din epiclohidrină şi diverse chimicale va duce la scăderea importurilor de produse chimice valorificate în România.

Prin această investiţie compania va participa la reducerea dependenţei UE de chimicale importate din China, realizând o diminuare de peste 20.000 de tone pe an la răşini şi încă 11.000 de tone la epiclohidrină.

„Obţinut cu sprijin financiar de la bugetul de stat prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”


Anunțuri de intenție