În 2022 am finalizat noua noastră fabrică de polioli, cu o investiție de 40 milioane de euro, care ne-a mărit capacitatea de producție la peste 187.000 de tone pe an.

Fabrica noastră este una dintre cele mai moderne din Europa și din întreaga lume. Conceptul său este integral – adică aici are loc nu doar producția poliolilor, ci și proiectarea, pe care o facem împreună cu clienții, adaptând formula în funcție de nevoie acestora, ingineria de produs, asistența tehnică pentru clienți, și chiar și colectarea în vederea reciclării. Aici vor fi produși și polioli speciali, cum ar fi poliolii vegetali, din ulei de ricin, sau poliolii ignifugați, care vor fi folosiți în poliuretanul pentru construcții, utilizat de exemplu la renovarea saloanelor de spital.

Noua fabrică beneficiază de experiența Centrului de Cercetare și Dezvoltare Avansată a Poliolilor deja existent pe platformă. Aceasta operează de peste 40 de ani și cooperează cu clienții noștri din toată lumea şi cu laboratoarele universităţilor şi instituţiilor de cercetare românești și internaționale.

Dar ce este și mai impresionant este că noua fabrică va asigura nu doar stabilitatea locurilor de muncă ale angajaților noștri, ci și a peste 5.000 de salariați ai furnizorilor și partenerilor.

Centrală de Cogenerare

Regenerarea platformei industriale Chimcomplex continuă cu un element indispensabil – o nouă centrală de cogenerare, pe care îl putem transmite în condiții bune copiilor și nepoților noștri. Acesta este un alt pas firesc pentru un nou viitor sustenabil al Chimcomplex.

O platformă chimică performantă are nevoie de multă expertiză și energie. Dacă pe partea de expertiză avem tot ce ne trebuie, în ceea ce privește energia, am decis să construim în interiorul platformei o centrală de cogenerare care să ne ofere energie sustenabilă pentru toate secțiile. Cogenerarea este procesul prin care generăm atât electricitate, cât și căldură – energie ce poate fi folosită în toate secțiile platformei Chimcomplex Râmnicu Vâlcea.

Noua centrală va asigura, în primă fază, 33 de MW. Asta înseamnă 60% din necesarul pe care îl are astăzi întreaga platformă, însă avem în plan ca până în 2024 să generăm până la 85 de MW, urmând ca surplusul de energie să se transfere către oraș.

Această nouă componentă a sistemului nu doar că ne va asigura necesarul de energie în timp ce va reduce emisiile de CO2 cu peste 100.000 de tone pe an în prima etapă, ci ne va ajuta să fim și mai competitivi din punct de vedere economic pe o piață europeană din ce în ce mai dinamică. Energia de înaltă eficiență asigură competitivitatea produselor cu valoare adăugată mare, din categoria polioli-polieterilor.

Însă planurile noastre nu se termină aici pentru că vrem să regenerăm întreaga industrie chimică a României.