Chimcomplex

Principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune

DĂM VALOARE RESURSELOR NAȚIONALE

Suntem o companie strategică pentru economia românească, care dă valoare resurselor de sare, calcar, var, sodă calcinată, gaze naturale, produse petrochimice. Suntem specializați în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli.

SUNTEM PARTE A PROGRESULUI

Suntem o companie chimică privată, cu aproape 70 de ani de experiență, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. Investim continuu în noi tehnologii pentru a crește eficiența, menținând în același timp în centrul strategiei noastre atenția pentru protecția mediului și sustenabilitate.

OFERIM EXPERTIZĂ ȘI GARANȚIA CALITĂȚII

Suntem o companie cu un nivel ridicat de know-how tehnic și de forță de muncă specializată, care se angajează în proiecte pe termen lung. Garantăm rezultate pentru clienții noștri prin valorificarea experienței noastre îndelungate, a calității produselor și a capacității ridicate de inovare.

SUNTEM CEL MAI MARE EXPORTATOR CU CAPITAL PRIVAT ROMÂNESC

Producem și comercializăm substanțe chimice anorganice și organice.
Ca o “industrie a industriilor” ajutăm industriile din aval și lanțurile valorice să-și atingă obiectivele.
Suntem parte a progresului, producem în mod sustenabil materialele de care societatea are nevoie.

Viziune globală

Colectăm informații, cercetăm și analizăm evoluțiile industriei chimice din întreaga lume.

Misiune

Misiunea noastră este să construim o companie chimică regională puternică, integrată, care să ofere produse vitale pentru creșterea calității vieții. Activitatea ne este ghidată de o serie de principii esențiale pentru a asigura o creștere sustenabilă cu impact pozitiv.

Preocupare pentru eficiență

Suntem încrezători în viitorul nostru și continuăm să facem investiții semnificative pentru a ne susține planurile pe termen lung.

Investiții în dezvoltare

Investim în cercetare pentru dezvoltarea unor procese și produse fundamental noi, care pot îmbunătăți competitivitatea companiei pe piață, pe termen lung.

Garantăm rezultate pentru clienții noștri

Devino partener Chimcomplex
Contactează-ne Produse

Valorile noastre

LOIALITATE

ONESTITATE

ÎNCREDERE ȘI ETICĂ

SIGURANȚĂ

INTEGRITATE

RESPONSABILITATE

ISTORIC

1954

CHIMCOMPLEX a fost înființată la Borzești, Onești, județul Bacău.

1966-1970

La Râmnicu Vâlcea este înființată în 1966 SC OLTCHIM SA sub denumirea de Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea.

În cele două platforme industriale au fost puse în funcțiune instalațiile de produse clorosodice, oxo alcooli, clorură de vinil, policlorură de vinil și HCH lindan, toate bazate pe licențe străine.

1971-1980

La Oltchim a avut loc dezvoltarea profilului de producție din prima etapă cu noi capacități de producție și diversificarea gamei de produse, prin fabricarea de solvenți clorurați, propilenoxid, propilenglicoli, polieteri polioli, fosgen;

1981-1990

La Oltchim s-au pus în funcțiune noi capacitați de intermediari organici (amine, cloroformiați) și o gamă variată de pesticide;

1990

La Combinatul Chimic Borzești au loc investiții succesive în producție: electroliză, cloruri anorganice, solvenți, PVC, alchilamine, pesticide.

1991

Combinatul Chimic Borzești se transformă în Chimcomplex SA Borzești cu numărul de înregistrare la registrul comerțului J04/493/1991. Capitalul era majoritar de stat.

1991-1999

Gama produselor a fost diversificată pe ambele platforme, fiind dezvoltate peste 40 de produse de bază în peste 78 de sortimente, astfel producându-se PVC, polioli-polieteri, plastifianți, formule de pesticide și prelucrarea materialelor plastice.
În 1997 Oltchim este cotată pe piaţa de capital la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti.

2000-2003

Au însemnat îndeplinirea unor obiective strategice pentru dezvoltarea Oltchim: modernizări (instalația de oxo-alcooli, electroliza cu membrană schimbătoare de ioni), punere în funcțiune de noi instalații (soda caustică fulgi și perle, anhidrida ftalică, dioctilftalat, demineralizare apă, incinerare reziduuri clorurate) și extinderi de capacități la instalațiile existente (propenoxid, polioli flexibili, PVC).

2003

Chimcomplex SA Borzești a fost privatizată de antreprenorul Ștefan Vuza, fiind salvată de la faliment. În primii trei ani, Ștefan Vuza a făcut investiții de peste 25 de milioane de euro. Încă 285 milioane de euro au fost investiți în următorii 10 ani. Strategia dlui Ștefan Vuza viza și achiziția Oltchim, care să constituie nucleul Companiei Române de Chimie.

2004-2012

La Oltchim s-au efectuat modernizări și extinderi de capacitate la instalațiile tehnologice existente: propenoxid, polioli-polieteri, PVC și s-a pus în funcțiune o instalație nouă de incinerare rezidii precum și o instalație de var industrial. În anul 2010 cifra de afaceri scade pe fondul lipsei etilenei – materia primă principală utilizată în procesul de producție.

2013

Oltchim intră în insolvență.

2018

În decembrie 2018, Ștefan Vuza a reușit prin contractarea unui împrumut internațional, de 164 de milioane de euro, să achiziționeze principalele active ale Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. A salvat astfel, pe ultima sută de metri și acest combinat de la faliment. Tranzacția financiară fost spectaculoasă, dl. Vuza a reușit să convingă un consorțiu de bănci internaționale să îl finanțeze, deși Chimcomplex avea o cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro, cu o rată de profit normală în chimie de 10% și un profit de 5 milioane euro pe an. Prin achiziționarea acestor active, Chimcomplex și-a consolidat poziția de producător de produse chimice în Europa și a format nucleul noii centrale chimice din România, în jurul căreia gravitează în prezent 10 companii.

2019-2020

Chimcomplex și-a atins toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. Am întreprins acțiuni decisive și am demonstrat multă rezistență în timpul crizei COVID-19.

În același timp ne-am concentrat atenția pe încurajarea angajaților, focus pe nevoile clienților și sprijin pentru comunitățile noastre. Am închis anul, cu un bilanț mai puternic, gata să ne accelereze strategia și să realizăm planurile îndrăznețe de viitor.

2021

Pe Bursa de Valori București, Chimcomplex a înregistrat cea mai mare creștere din istorie, cu 1.200%, fiind și cea mai mare creștere de pe toate bursele europene. Cifra de afaceri s-a dublat. Profitul net a crescut cu peste 510% în 2021 față de 2020. Rezultatele financiare obținute ca urmare a sinergiilor celor 2 combinate din Onești și Rm. Vâlcea au oferit lichidități suplimentare pe care Chimcomplex le-a folosit pentru a face investiții și a rambursa anticipat toate creditele bancare.

Chimcomplex a achiziționat o parte din activele CET Govora în ideea construirii unei capacități de producere a agentului termic într-o centrală de cogenerare.

Compania Română de Chimie a crescut și a fost reorganizată pe 8 divizii, pentru a se dezvolta eficient : Divizia Chimică, Divizia Energetică, Divizia Cercetare, Divizia Trade, Divizia Mentenanță și Servicii Suport, Divizia Logistică și Transport, Divizia Verde, Divizia Albă. S-a obținut acreditarea pentru Academia Chimcomplex – un centru autorizat de formare, perfecționare și dezvoltare a compentențelor pentru atragerea și menținerea angajaților. Refinanțarea realizată a redus de 6 ori cheltuielile financiare, iar Chimcomplex și-a atins toate obiectivele de business.

2022

Chimcomplex și-a consolidat portofoliul de servicii prin achiziția Sistemplast S.A. Râmnicu Vâlcea, companie localizată pe platforma Oltchim, specializată în
furnizarea de soluții integrate de mecanică, proiectare, construcție, verificare și monitorizare lucrări industriale.

Chimcomplex a inaugurat o noua fabrică de polioli, cu o investiție de 40 milioane de euro, care a crescut capacitatea de producție la peste 187.000 de tone pe an.
Astfel în România se va realiza aproape 9% din producția europeană de polioli, plasând compania pe locul 6 în topul producătorilor din Europa.

2023

În combinatul de la Rm. Vâlcea va fi dată în folosință cea mai mare centrală de cogenerare de înaltă eficiență construită în România, în ultimii 11 ani. Cele trei grupuri de cogenerare au o capacitate energetică anuală de 49.6 MWh, ce este folosită pe platformă. Centrala de cogenerare, produce atât energie electrică, cât și termică sub formă de abur tehnologic și apă caldă, având o eficiență globală de peste 90,5%. Investiția totală de peste 40 de milioane de euro ne ajută să eliminăm dependența față de alternativele poluante, dar și să reducem emisiile de CO2 cu peste 88.000 de tone/an, astfel devenind o companie mai responsabilă și mai sustenabilă.

Chimcomplex este o companie consolidată, cu potențial major de creștere și cu valoare de piață între 2 și 2,2 miliarde euro, luând în considerare atât multipli de EBITDA din industria chimică, cât și valoarea de pe piața bursieră. Chimcomplex este astăzi cel mai mare producător de hidrogen verde din Europa de Est, cu o producție anuală de peste 6.000 de tone. Este singura companie din cele 10 țări ale Europei de SE cu potențial real de a utiliza hidrogenul ca materie primă pentru produse chimice verzi.

În prezent sunt în faza de execuție finală proiecte de peste 55 milioane de euro și sunt în pregătire și începere execuție proiecte de peste 125 milioane de euro.

Guvernanță Corporativă

Compania aplică un cod de guvernanță corporativă în conformitate cu prevederile Codului Comercial Român și ca parte a includerii acțiunilor sale la Bursa de Valori București.

Consiliul de Administrație este responsabil pentru stabilirea strategiei companiei și supravegherea implementării acesteia.

Principalele sale responsabilități includ aprobarea situațiilor financiare, numirea președintelui și elaborarea ordinii de zi a Adunării Anuale a Acționarilor.

Consiliul de Administrație este format din 5 directori.

Politicile de guvernanță corporativă urmăresc să asigure: crearea transparentă și durabilă de valoare prin delimitarea clară a responsabilităților, a proceselor de gestionare și a monitorizării continue a performanței și eficienței consiliului de administrație, a procesului decizional adecvat referitor la politica principiilor și a controalelor.

Comitetul executiv

La un an de la achiziționarea activelor Oltchim, Chimcomplex a numit o nouă echipă executivă, consolidând astfel structura de management a companiei. Noua echipă executivă are rolul de a implementa strategia de dezvoltare a companiei.

Consiliul de Administrație

Management Executiv

Steven Hunt
CEO

Cu peste 40 de ani de experiență în domeniul executiv, domnul Hunt a ocupat diverse poziții de conducere în Europa, Asia și America, consolidându-și expertiza în management general, comercial și strategic. În ultimii ani, a îndeplinit roluri cheie, printre care Vicepreședinte pentru Dezvoltare și Strategie Comercială la Nouryon Technology Solutions în Regatul Unit, Director de Marketing pentru Polymer Chemicals la AkzoNobel în SUA și Vicepreședinte pentru Organic Peroxides la AkzoNobel în China. În cadrul pozițiilor ocupate, domnul Hunt a reușit să îmbunătățească performanța operațională și financiară a companiilor, implementând strategii de creștere și eficientizare. Prin gestionarea cu succes a portofoliului de produse și a operațiunilor, a contribuit la creșterea profitabilității și a cotei de piață a companiilor pentru care a lucrat.

Experiența sa include și managementul cu succes al unor proiecte de expansiune și restructurare, precum relocarea unei fabrici de producție în China și închiderea unei unități de producție în Olanda.

Florin Staicu
Director General Adjunct

Este fost membru în Consiliul de Administraţie Chimcomplex, cu o vastă experiență în domeniul executiv și legislativ. A activat de-a lungul ultimilor ani atât în Parlamentul României, ca senator, cât și în diverse instituții guvernamentale. Este de profesie cadru didactic universitar, autor al mai multor cărți și lucrări de specialitate.

Adrian Teotoc
CFO

Adrian Teotoc a preluat funcția de CFO al companiei având o experiență bogată în domeniul financiar și contabil, acumulată pe parcursul a peste 18 ani în diverse industrii, precum construcții, auto și comerț. Ca Manager Financiar și Administrativ la Humana People to People România și Flexitech România a condus cu succes operațiunile financiare și administrative ale companiilor, asigurând respectarea standardelor internaționale de raportare financiară și realizând creșteri substanțiale ale performanței financiare. Deține competențe solide în raportare financiară, control financiar, management financiar și analiză financiară, fiind calificat să ofere recomandări strategice și să implementeze acțiuni de îmbunătățire a profitabilității companiei.

Călin POP
CCO Chimcomplex

Dl. Pop a dezvoltat cu succes piețe noi în Europa și a efectuat restructurări eficiente în companii din domeniul bunurilor de larg consum și chimie.

Dan Moldovan
Director Comercial Adjunct

Cu o experiență de peste 25 ani în domeniul vânzărilor de produse chimice, dintre care ultimii 5 ani ca Director Comercial Adjunct la Chimcomplex, Dan și-a dovedit abilitățile în gestionarea echipelor de vânzări și a strategiilor comerciale, obținând rezultate remarcabile și stabilind relații solide cu clienții.

Platforma Onești

Instalația de Electroliză – capacitate 120.000 t
Instalația de Sodă Caustică Solidă – capacitate 21.000 t
Instalația de Clorură lichidă – capacitate 106.800 t
Instalația de Acid Clorhidic – capacitate 120.000 t
Instalația de Clorură Ferică – capacitate 10.000 t
Instalația de Alchilamine – capacitate 7.300 t
Instalația de Clorură de Var – capacitate 5.800 t
Instalația de Clorură de Calciu – capacitate 37.500 t

Platforma Râmnicu Vâlcea

Instalația de electroliză – capacitate 120.000 t
Instalația de Sodă Caustică – capacitate 150.000 t
Instalația de Oxo-Alcooli – capacitate 52.000 t
Instalația de Acid Clorhidic – capacitate 51.600 t
Instalația de Oxid de Propilenă – capacitate 90.000 t
Instalația de Polioli Flexibili – capacitate 75.000 t
Instalația de Polioli Rigizi – capacitate 20.000 t
Instalația de Polioli Grefați – capacitate 7.500 t